zondag 10 november 2013

§UPDATE§ Officieel: Meer AKV's in 2014

Het is nu officieel: in 2014 doen er meer dan de normale 63 AKV's mee aan de carnavalsstoet. Dat heeft het stadsbestuur beslist en blijkt uit een artikel op de website van Stad Aalst. (http://www.aalst.be/default.asp?siteid=1&rubriekid=723&artikelid=8710)

Eén van de vele losse groepen in 2013, OKV De Stoejtzak'n | ©COB
Goed nieuws dus voor losse groepen die al jaren op de wachtlijst staan! Het bevordert ook de kwaliteit in de stoet, want er gelden meer reglementen voor een officiële groep dan voor een losse.
Alleen, wat met het prijzengeld? Gaat het prijzengeld naar beneden of wordt er in tijden van crisis toch nog extra geld gezocht?
Een ding staat vast: losse groepen die wensen een officiële AKV te worden kunnen zich nog aanmelden tot en met 31 december 2013!

Op sociale media zijn enkel goede reacties te horen. Onder het motto 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' vinden veel mensen het een goede beslissing.

REACTIES LOSSE GROEPEN:
Ook losse groepen zijn blij met de beslissing. Wij spraken met Losse Groep 'Zwert Zat'. Daar horen we dat het de stoet alleen maar ten goede kan komen, maar ze er zelf niet op ingaan omdat ze met te weinig zijn.
OLG De Oilsjterse Kreuners: Wij vinden het op zich geen slecht initiatief zeker voor losse groepen die zich een meer officieel karakter willen aanmeten of doe willen uitbreiden (aantal leden, wagen,...). Voor ons is karnaval nog altijd een beetje anarchie (zeker in een wereld die meer en meer regels voorschrijft). En anarchie veruitwendigd zich nog altijd best als losse groep waar de voorschriften, ook al zijn ze er, toch minder strikt zijn. Samengevat mooi maar (momenteel) niet voor ons...
Ook bij losse groep 'OLG Alost': "Het is aanlokkelijk om mee te doen met de 'gemotoriseerde groepen' , maar we wachten nog even af. Er komt ook nog een infovergadering van het feestcomité. Daar kunnen we ons informeren. Voor de rest zien we wel wat het geeft."

OLG Schelmeroi wordt AKV Schelmeroi
"Wij zullen vanaf dit jaar meedoen als AKV (indien mogelijk want we moeten nog op de hoogte gesteld worden van het exacte reglement) . Wij vinden dat dit een goede zaak is voor de Aalsterse stoet zo kan er een meerwaarde worden geleverd door losse groepen die nu als vaste groep gaan.
Wij zijn zeer blij dat er meer rekening wordt gehouden met deze groepen, aangezien het maximum aantal groepen al bereikt was werd het steeds moeilijker voor losse groepen die een wagen maakten om zich te tonen. Losse groepen verdwenen steeds meer naar de achtergrond. Wij zijn nu echter zo fier als een pauw om toch volwaardig kunnen deel te nemen vanaf nu. Ook dat wij nu kunnen meedoen voor het prijzengeld is een groot pluspunt. Wij zijn ons Ilse zeer dankbaar voor het genomen initiatief."

OLG Vriet Gebrikoleerd vatte het mooi samen:
Voor losse groepen die een plaatsje onder de AKV's ambiëren en al jaren op de wachtlijst staan is het open stellen van de inschrijvingen geweldig nieuws. Velen onder hen hebben lang en hard gewerkt om hun groep een identiteit te geven en zich te profileren binnen het Aalsterse Carnavalsmilieu. Misschien was het inschrijvingsquotum net daarom een goede zaak! Vanwege de wachttijden maakten enkel de aanhouders kans op de felbegeerde titel van AKV. Tezelfdertijd gaf het statuut van OLG enthousiaste carnavalisten wel de mogelijkheid om hun eerste ervaringen als groep op te doen. Er komt immers heel wat kijken bij een deelname aan de jaarlijkse optocht door Aalst. Denk maar aan het werven van fondsen, het uitwerken van een ludieke thema, het ontwerpen van kostuums, het creëren van een praalwagen en soms zelfs het schrijven en inzingen van eigen liedjes.
Heel wat mensen in onze groep zijn niet aan hun proefstuk toe, en toch denken we nog niet aan een inschrijving als AKV. We zijn ons allemaal bewust dat we nog moeten groeien als groep, zowel in de stoet als in onze samenwerking met elkaar. We houden bovendien allemaal van de charme die Aalsterse Carnavalstoet uitstraalt net omwille van de vele losse groepen. Daarom ondertekenden we ook met veel plezier het charterelle (http://www.delossegroepen.be/woorom) waarin de losse groepen geprezen worden voor het "Aalsters cachet" dat ze aan de stoet geven. "Zij zijn het peper en zout van de stoet.”
Bedesterd, een kleine groep met veel ambitie | ©COB