woensdag 7 januari 2015

Affiche Aalst Carnaval 2015

Gisteren werd de carnavalsaffiche voor 2015 bekend gemaakt.
(c)Stad Aalst
Aalst Carnaval wil terug naar de spot en satire, de essentie die het vroeger was, vandaar ook de keuze voor een affiche met 'retro'invloeden.
De affiche is van de hand van Ellick Geeroms, Aalstenaar en 34 jaar
"Het moet ergens late jaren tachtig zijn geweest, toen ik verkleed en warm ingeduffeld een “deftig madammeken” gillend door de Aalsterse binnenstad zag rennen. Een luid lachende “Voil Jeanet”, gewapend met wc-borstel die droop van de huisbereide kak, zat haar op de hielen.
De omstaanders keken geamuseerd en vol leedvermaak toe, de carnavalsstoet trok zich na wat technische problemen opnieuw op gang en één ding was zeker: Oilsjt Carnaval was begonnen.

Deze komisch-satirische ondertoon waarmee de “Voil Jeanetten/losse groepen”, de stoet -en ook mijn vroegste carnavalsgerelateerde jeugdherinneringen- kleurden, was dan ook de aanzet voor het ontwerp van de carnavalsaffiche 2015.

Het is een momentopname geworden van een “Voil Jeanet in tenue” die het beeld binnen wandelt voorzien van eenoude en voor deze gelegenheid gepimpte “kinjerkoesj”.

Het ontbreken van enige vorm van context is met opzet zo bedacht zodat iedere carnavalist zich zou kunnen identificeren met dit personage. Een sakosj, velle frak, voegelmoit en een paraplieken gecombineerd met een goeie dosis snijdende en licht anarchistische humor zijn volgens mij nog steeds het “peiper en zaat” voor een geslaagd Carnaval."
(c)Stad Aalst | Het begin...
Bron: Stad Aalst